Maandag 10 juni 2019: Klaksvik
Door: Majohrie
Blijf op de hoogte en volg Majohrie
10 Juni 2019 | Faroe eilanden, Klaksvík
Om 9 uur opstaan. De kamer is prima met uitzicht op het fjord en de haven van Klaksvik. Er staat een heerlijk ontbijt klaar. We zijn niet eens de laatste gasten die komen eten. Hans moet nog even aan het werk en na een kop koffie op de kamer gaan we rijden. Er zijn tunnels door de bergen gemaakt: sommige 2-baans en verlicht, maar ook enkel baans tunnels (2 tot 3 km lang) zonder verlichting en met inhammen. Vanaf 1 kant heb je de plicht om in een inham te stoppen als een tegenligger komt.. Alles went, zullen we maar zeggen. Om bij Klaksvik te komen moeten we door een 6 km lange 2-baans tunnel die onder een fjord door gaat. Deze is ook helemaal uit de rots gehakt. De natuur is hier woest zo omringd door de oceaan. Het regent hier 300 dagen per jaar. Er is weinig hoge begroeiing en er lopen veel schapen overal op de berghellingen en de wegen. De volwassen dieren beginnen hun vacht te verliezen en er lopen veel jonkies. De afstanden zijn niet lang en we rijden nu op de oostelijke eilanden alle weggetjes en zien veel haventjes en boten in alle maten en soorten. De rotsen rijzen op uit zee en zijn groen begroeid met grassen en hier en daar heide. Overal komen watervallen omlaag en we zien zelfs nog sneeuw (hoog) op de rotsen liggen. De huizen staan tegen de hellingen gebouwd bij inhammen en aan het eind van de fjorden Er zijn veel kerken. Vandaag is 2e pinksterdag en er zijn weinig mensen buiten. We maken een wandeling bij het Toftavatn, het grootste meer op Faeröer waar vogels broeden en vaak trekvogels stoppen. Ganzen, meeuwen en kieviten zien we. Bij Nes staat een kanon dat de Britten in de 2e wereldoorlog daar geplaatst hebben om het fjord en de haven van Torshavn te beschermen. We rijden nog naar Fuglafjørdur en vinden daar een restaurant. Na een fish-and-chips rijden we naar het hotel terug. Vandaag hebben we de zon niet gezien en moesten de ruitenwissers af en toe aan.