Naar Sarapiqui
Door: Hans
Blijf op de hoogte en volg Majohrie
25 Februari 2026 | Costa Rica, Sarapiquí
24 februari 2026 Barra de Tortuguero – Puerto Viejo De Sarapiqui
7:00 ontbijt. Claudia had gevraagd of de groep 5 minuten wilde meehelpen plastic te ruimen op het strand voor het hotel, om iets bij te dragen aan het behoud van de natuur. Iedereen hielp mee en in 5 minuten was een grote vuilniszak gevuld met afval. Om 8:30 gingen we met de boot terug naar de haven en kwamen we in de stromende regen een uur later aan bij de haven. Vandaag regent het soms zelfs op regenwoud niveau, terwijl dit wel de minder natte periode aan de Caribische kust is. Bij het restaurant konden we schuilen en iets drinken zodat de koffer slepers de koffers allemaal in bus konden laden.De bus werd naar de achteringang van het restaurant verplaatst zodat we enigszins droog in konden stappen. Rond 11:00 kwamen we aan bij een biologische boer: Bewak. Na de laatste plaag (kever wiens eitjes, na uitkomen de boom leegvreet en dood) met de kokosbomen had deze boer het roer volledig omgegooid. Hij was van mono cultuur afgestapt en had nu diverse soorten. Er staan grote kokosbomen: voor de olie uit de kokosnoot, lage kokosbomen voor het sap en de kokos. Iedere maand groeit er een nieuwe tros aan de boom. Ze hebben met het onderzoekscentrum Catie bij Turrialba (waar we gewandeld hebben) overlegd welke soorten beter bestand zijn. Naast kokosbomen, ook cacao, kruiden, groenten, aardappelen, diverse vruchten. Op 4 hectare grond hadden ze zelfs nog een gedeelte terug aan de natuur gegeven. In een paar jaar tijd stond er een volledig bos op. We kregen uitleg over de verschillende gewassen door de dochter van de boer. We hebben er ook heerlijk geluncht met producten uit hun eigen tuin zoals kleine, smaakvolle bananen, spinaziesoep. Ook kokosnoten sap geproefd en suikerwater dat uit het suikerriet gemangeld werd. Op de voedertafel vlogen vogels af en aan. Buiten hun terrein zien we de monocultuur weer: eindeloze bananenplantages en ananasvelden waar Chiquita en Dole met gif werken en waar de medewerkers en aanwonende bevolking ziek van worden. Daarna zijn we doorgereden naar de eindbestemming, een mooi hotel met zwembad. Alleen moeten we oppassen met de gangen onder de loopbruggen van het hotel, zeker na zonsondergang kunnen er zich (dodelijke) lanspuntslangen bevinden. Vlak bij het hotel hangt een luiaard in de boom.
25 Februari 2026 - 10:11
Bob :
Wat een prachtige natuur en de vruchten, die ene is net een softijsje [e-1f924]
25 Februari 2026 - 17:53
Majohrie :
Hoi Bob, het is een cacaovrucht. In de witte vliesjes zitten de bonen.