Door: Majohrie

Blijf op de hoogte en volg Majohrie

22 Februari 2026 | Costa Rica, Turrialba

Vroeg opstaan (5:15) want de bus gaat om 6:00 naar een nationaal park met meer dan 450 verschillende vogelsoorten. Als we bij de bus komen, blijkt dat we naar een ander park gaan omdat het beoogde park dicht is. Maar omdat het Catie park pas om 7:00 open gaat, gaan we eerst ontbijten. We komen iets voor 7:00 bij het park waar we ons vermaken bij de speciale hangende nestbouw van de Montezuma Oropendola. De vogels met opvallende gele staart vliegen aan en af. Het mannetje bouwt het nest en pas als het vrouwtje het nest goedkeurt zal ze eieren gaan leggen. Het regent af en toe en de kolibries laten het afweten, ze houden zich schuil als het regent. Rond 10:00 pikken we de anderen van de groep op om naar het nationale archeologisch park: Monumento Nacional Guayabo te gaan. Samen met Machu-Pichu het het enige park in Midden en Z-Amerka met de status van beschermd erfgoed. Costa Rica is een uiterst vredig land. Na de burgeroorlog in de jaren 40 hebben ze het leger afgeschaft en het geld werd daarna in sociale ontwikkeling gestopt, bijna overal zijn scholen en voetbalvelden en alle inwoners krijgen goede gezondheidszorg. Ook in de jaren 80 waar er veel oorlogen waren in omringende landen, bleven Costa Ricanen gespaard. 2/3 van de bevolking van 6 miljoen leeft in de centrale vallei, waar ook de hoofdstad (San Jose) en de voormalige hoofdstad (Cartago) zich bevinden. Cartago is meermalen door een vulkaan uitbarsting zwaar beschadigd. Een kwart van de bevolking is afkomstig uit Nicaragua, zij worden veelal ingezet voor lage lonen. Prijzen in de supermarkten zijn vergelijkbaar met die in NL, maar de mensen ontvangen hier veel minder salaris dan in NL.

Onderweg naar het park wordt de lokale gids Rosa opgepikt. De overblijfselen zijn jaren verborgen gebleven onder het tropische woud. Pas toen boeren het land gingen ontginnen, bleek dat hier een grote cultuur is gewest. De inheemse bevolking was al vertrokken, voordat de Spanjaarden verschenen. Er zijn grote ronde stenen cirkels waar met palen en rietbedekking woningen voor 10 -25 personen op gebouwd waren. De hoogste was waarschijnlijk 30 meter hoog en voor de voornaamste inwoner (een soort president). Op een maquette was de bouw weergegeven. Ze hadden nog geen dieren of karren om te helpen met de stenen verplaatsen. Er was een aquaduct waar water vanaf de vulkaan geleid werd en door een vernuftig systeem schoon opgeslagen werd in een groot bassin. Het grootste gebouw had een ingang aan de oostkant en een uitgang aan de westkant. Er loopt een stenen toegangsweg die waarschijnlijk alleen om te pronken was. Dit dorp is bewoont geweest van 1000 voor Christus tot 1400 na Christus. Ondanks de vulkaan op de achtergrond hadden ze blijkbaar geen last van de uitbarstingen die er in die periode hebben plaats gevonden.

Bij een bakker hebben we een broodje/ koekjes gegeten ipv lunch.

’s Middags gaan we weer naar het Catie park, nu met de focus op de botanische tuinen. In de kas met orchideeën waren de meeste helaas niet in bloei. Omdat het warm is, maar toch ook veelvuldig regent is het een zeer goed landbouw land. We hebben veel grote bamboe bossen gezien en grote planten die wij als kleine kamerplanten hebben. Er is een inheemse bamboe soort, maar die is veel kleiner dan de meeste bamboebossen die uit Azië zijn geïmporteerd. Er staan diverse soorten koffiestruiken, bananenbomen en er wordt uitgeprobeert welke plantensoorten en fruitsoorten het beste gebruikt kunnen worden. Als we om half 5 terug zijn is het even douchen en relaxen. Om half 6 gaan de meesten samen met de bus naar een restaurant. Majohrie blijft in het hotel met droge koekjes en cola want vannacht was het mis met de darmen. Morgen gaan we naar de oostkust en zal het een stuk warmer zijn. Het is lastig kiezen uit 500 foto’s, maar er was ook zoveel moois.