Woensdag 17 september 2025 Hiroshima-Kumamoto
Door: Hans
Blijf op de hoogte en volg Majohrie
17 September 2025 | Japan, Kumamoto-shi
We gaan pas om 13:20 naar het station voor de Shinkansen naar Kumamoto, hele ochtend vrij te besteden. We gaan naar het Hiroshima Kasteel, rond 9:30 komen we daar aan na 15 minuten gelopen te hebben. Ondanks dat een plaquette aangeeft dat het een waar replica is, lijkt ons dat toch niet het geval. De vloeren zijn van beton en in het midden van het kasteel is een moderne trappenopgang. Het is meer een museum met allerlei voorwerpen uit het verleden. Het oorspronkelijke kasteel is weggevaagd door de A-bom op 6 augustus 1945, het kasteel lag op ca. 750 meter van de inslag van de bom. Een paar bomen hebben het overleefd en staan nog op het terrein. Een aantal families heeft in dit gebied een aantal eeuwen de dienst uitgemaakt en de geschiedenis van deze families wordt in het kasteel verteld. Daarna gaan we terug naar het A-bom monument, pakweg 15 minuten lopen. We gaan koffie drinken in een mooi pand bij de rivier. Lekkere bessenvlawafel erbij. Het pand blijkt als één van de weinige gebouwen de bom te hebben overleefd en op de bovenste verdieping wordt de geschiedenis van het gebouw en de eigenaren verteld. Het was voor en tijdens de oorlog een kimonowinkel. In de lunchroom staat achter glas een piano, hier heeft een meisje op gespeeld, geboren in LA in 1926, met ouders naar Hiroshima verhuist in 1933, en het meisje was op 6 augustus ongeveer 1000 meter verwijderd van de inslag. Een dag later is ze gestorven door de radioactieve doses op 19 jarige leeftijd. De piano is gerestaureerd en schijnt heel mooi te klinken, hij wordt bij herinneringsmomenten weer gebruikt. De individuele verhalen die we inmiddels hebben gehoord maken elke keer weer een enorme indruk van het leed wat we elkaar kunnen aandoen. Op onze terugweg naar het hotel doen we een McDonalds aan, snel een burger en dan weer door. Ruim op tijd (13:00) zijn we terug in het hotel. Naar het station en dan met een korte Shinkansen (8 wagons ipv 16 wagons) gaan we naar Kumamoto. Met een klein trammetje en 1 halte verder zijn we rond 16:00 bij het hotel. We doen gemakkelijk, nemen buffet in het hotel. Morgen vroeg op, om 7:45 gaan we naar de berg Aso.