16 mei 2017
Australië
a
A
16 mei Darwin
Een rustdag, dat betekent uitslapen. Nou ja, om 7 uur wakker. Er is hier een uitgebreid ontbijtbuffet. We hebben er lekker van genoten. Hans is de auto gaan checken en heeft een halve liter olie toe gevoegd, en dat is na 5600 km. prima. We lopen de Esplanade, waar ons hotel aan ligt, af naar het aangelegde strand bij de haven. Hier is het veilig zwemmen en is zelfs een golfslagbad. Er staan moderne gebouwen en met een lift kun je vanaf de Esplanade naar strandniveau. Weer boven lopen we langs een memorial park voor het bombardement in de WO II en een park met info over de orkaan in 1974. Een aantal gebouwen zijn herbouwd. De rest van de stad is nieuw en ziet er goed onderhouden uit. Om 1 uur worden we opgehaald door een bus voor een rit naar de krokodillen. Een uur buiten Darwin aan de Adelaide-rivier ligt een boot op ons te wachten. Aan beide zijkanten zitten plekken waar de begeleidende dames met een stok met vlees eraan gaan staan. Door de motoren worden de krokodillen gewaarschuwd dat de boot komt. Hebben ze zin dan komen ze naar de boot en gaan proberen het vlees te vangen. Het wordt ze niet makkelijk gemaakt zodat ze evenveel energie verbruiken als ze binnenkrijgen van de stukken vlees. Het is niet de bedoeling dat ze afhankelijk worden van de boot. Ze moeten zelf ook blijven jagen voor hun eten. Het lukt om een paar keer de krokodil hoog uit het water te laten komen voor het vlees. Ze beginnen als jonge kroks al naar libellen te happen en leren zo steeds hoger uit het water te komen door met hun staart te zwiepen. Het is een indrukwekkend gezicht. Met het terugvaren gaan de dames de meevliegende roofvogels vleesbrokken toewerpen. De vogels zijn in staat om in de vlucht het vlees te vangen en op te eten. En ze weten precies wanneer zij aan de beurt zijn en komen in grote getalen aan vliegen. Met de bus naar Window on the wetlands. Hier is een toren waar zicht is over het natte gebied naast de rivier waar veel vogels actief zijn. Daarna naar de Fogg-dam. Deze is aangelegd omdat er in de jaren 50 6 jaar lang geprobeerd is om rijst te telen in dit gebied. Genoeg water in het natte seizoen, maar 6 maanden per jaar is het te droog. Helaas kwamen er miljoenen vogels zich tegoed doen aan de rijstplanten en is het project gestopt. Het is een lage dam waar het water overheen kan stromen en na de rijstmislukking aan de staat geschonken. Nu is er een natuurgebied met krokodillen, slangen en heel veel vogels. We hebben geluk want er staan 3 Jabiru’s. Dat komt niet vaak voor. Dit is een grote zwart/witte ooievaar met paars/groene nek. Op de dam mag je niet lopen vanwege krokodillengevaar, maar er is een uitkijkpost aan het einde en daar mogen we er even uit voor een kijkje naar al die vogels: kleine en grote zilverreigers, eenden, aalscholvers met hun vleugels wijd, en nog veel meer waar ik de naam niet van ken. Om 7 uur weer terug bij het hotel besluiten we om de Japanner weer op te zoeken. Heerlijk. We zijn niet de enige Volvo-mensen. En dat met zoveel eettentjes. Er zijn hier circa 80 verschillende nationaliteiten in Darwin.